Zoete aardappelmuffins met een vulling van confituur
In een poging weer aan te vangen met een nieuwe blogpost (de eerste in heel lange tijd) valt meteen ook het besef hoe druk de afgelopen maanden waren. Onze retro keukenradio knalt nochtans nog steeds even hard als enkele maanden geleden. En ook de bakvormen staan nog steeds netjes opgestapeld. Alleen in een ander pand nu. Exact 4 maand geleden besloten we te gaan voor onze droom en intussen nemen we elke morgen met slaperige ogen tram vier richting Zuid om aan die droom verder te bouwen.
Mijn vingers zweven absurd lang over het toetsenbord. Eerlijk? Omdat ik voor het eerst sinds lang reflecteer over onze verwezenlijkingen. Hoewel Madam Bakster startte als een testproject, een hobby om naast mijn liefde voor literatuur vat op de werkelijkheid te krijgen, verloor ik mezelf in het kneden, bakken en decoreren. Of vond ik me net, ‘t is hoe je het bekijkt.
Deze blogpost is daarom niet meer is dan een warrige reflectie op ons pad (en een excuus om een nieuw recept te delen natuurlijk!). Op de afgelopen maanden. Omdat we op dit moment de toekomst nog niet scherp in het vizier hebben. Maar misschien is dit net waar het om draait, niet? De vage aanwezigheid van een toekomst die zich aan het vormen is. Geen hoofdweg, geplaveid en met ingebouwde spots verlicht, maar een aardeweg. Dus deze blogpost is er simpelweg eentje voor aardewegen, onzekere toekomstbeelden en gedachten die nog niet geordend zijn. En lief zijn. Voor mekaar en onszelf. Want ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat er zulke mooie dingen kunnen gebeuren als we vertrouwen leggen in onszelf en de ander. En als je het mij vraagt is er geen mooier teken om dat vertrouwen en die dankbaarheid te vertalen in een goed gevulde mand met verse muffins uit de oven (; Who’s with me? Dit recept is overigens een aanpassing op het recept van Rens Kroes.
Maak eerst de confituur. Hoe je dit doet, lees je hier.
Vul intussen een grote pot met water en laat koken op hoog vuur. Laat hierin de zoete aardappel in zijn geheel koken tot die helemaal zacht is. Laat afkoelen en haal het vruchtvlees eruit. Pureer het vruchtvlees met een stamper.
Warm de oven voor op 170°C. Maak de flaxeggs door twee eetlepels gebroken lijnzaad te mengen met warm water. Voeg aan de zoete aardappel puree ook de amandelmelk, zonnebloemolie, esdoornsiroop, het bakpoeder en alle kruiden toe. Meng goed met een klopper. Voeg vervolgens ook de flaxeggs toe en meng goed.
Hak de walnoten grof. Voeg deze toe aan het zoete aardappel mengsel. Voeg ook de rozijnen toe en de speltmeel. Meng goed tot de bloem helemaal geïntegreerd is.
Stort een flinke eetlepel van het muffindeeg in de muffinvormpjes. Leg hierop wat van de rode vruchten confituur en werk weer af met een eetlepel van het muffindeeg. Herhaal voor alle vormpjes en bak de muffins 35 minuten.