Toen ik eerst over aquafaba hoorde vertellen, dacht ik dat het een 1 april grap was. Het vocht uit dat blikje kikkererwten opkloppen tot eiwitschuim? Djeez. Ik geloof veel, maar er zijn grenzen. Maar toen ik het opzocht op pinterest (pinterest liegt nooit) en ik inderdaad enkele recepten vond die deze revolutionaire techniek hanteerden, moest ik het toch ook even uittesten! Hier dus een blogpost over het vocht dat de hele veganistische wereld op zijn kop zette!
Aquafaba?
Aquafaba (letterlijk: beanliquid) werd voor het eerst ontdekt in Frankrijk door chefkok Joël Roessel en werd al snel in de VS uitgetest en goedgekeurd. Wie er ooit zo gek was om het overtollige vocht van een blik kikkererwten met de mixer op te kloppen, just to see what it does, geen idee. Maar de man verdient een medaille! Nu is er wetenschappelijk onderzoek gestart naar de exacte componenten van het product. Het vocht bevat blijkbaar dezelfde waardes als eiwit waardoor het bij het mixen ook witte, schuimige pieken gaat vormen! Veel bloggers spreken van een revolutie in de veganistische keuken. Gotta love science.
Eigen bevindingen?
Het opkloppen is een eitje (hah, worst pun ever). Gewoon het gekoelde vocht uitgieten in de kom van je mixer, je mixer op volle toeren laten draaien ennnnnn dit is het resultaat! Haast niet te geloven toch?
Mijn blik kikkererwten kwam gewoon van het witte merk in Delhaize maar het zou moeten werken met elk soort. Schud wel even met het blik in de winkel om na te gaan of er genoeg vocht in het blik zit, sommige merken gebruiken namelijk minder vocht. Mijn blikje was er eentje van 240 gram (uitgelekt) en 400 gram (bruto). Dit recept is overigens goed voor 4 porties.
Ingrediƫnten
125 ml aquafaba (het vocht uit 1 blik kikkererwten zou moeten volstaan)
150 gram chocolade (ik gebruikte 55% van callebaut, je kan het ook proberen met een suikervrije variant)
1 tl stevia
1 el chiazaad
snufje zout
Stappen
Klop het vocht van de bonen op in je keukenrobot of met een handmixer.
Voeg hier een snufje zout en een theelepel stevia aan toe. Klop op tot je stijve pieken hebt en je de pot omgekeerd kan houden zonder dat de witte substantie gaat bewegen.
Smelt de chocolade au bain marie en voeg er het chiazaad aan toe. Laat even afkoelen. Als de chocolade te warm is, zou het aquafaba mengsel kunnen imploderen.
Spatel de chocolade voorzichtig onder de aquafaba en vermeng rustig tot een homogeen mengsel.
Verdeel over 4 kommetjes en laat enkele uurtjes opstijven in de koelkast.