Elke dag pannenkoeken? Jup, totally happening dankzij dit gezond receptje! Het lief en ik hebben er onze levensmissie van gemaakt om het béste pannenkoekenrecept aller tijden te creëren. En dat is ons na eindeloos veel bak- en proefsessies eindelijk gelukt! Deze american pancakes zijn lekker fluffy en geven je een voldaan gevoel tot de middag.
Wij maken gewoon een grote lading havermoutpannenkoeken elke eerste zondag van de maand en vriezen ze vervolgens in. Als we dan echt eens snakken naar pannenkoeken op een gewone weekdag, ontdooien we ze gewoon snel in de microgolf! Instant weekendgevoel. Ook meteen een leuke manier om die grauwe maandagmorgen op te vrolijken! Met dit recept maak je gemakkelijk 25 pannenkoeken. Je kan het recept ook gerust halveren of verdubbelen, als je er meer of minder wilt maken. Smakelijk!
Wil je dit recept veganistisch maken? Gebruik dan amandelmelk ipv karnemelk en lees op de blog simpel hoe je eieren kan vervangen door flaxeggs!
Ingrediƫnten
1,25 liter karnemelk (voor vegan versie: vervangen door amandelmelk)
10 el gesmolten kokosolie
5 eieren (voor vegan versie: 5 flaxeggs)
4 tl kaneel (en meer om appels te bestrooien)
4 tl vanille-extract of 1 vers vanillestokje
450 gram volkoren bloem
400 gram havermout
1 zakje bakpoeder (15g)
2 tl baking soda
2 tl zout
3 appels
bosbessen (diepvries)
maple syrup (als afwerking)
Stappen
Meng de bloem en de havermout samen in een kom en voeg hieraan de melk toe.
Voeg de eieren toe en meng goed. Voeg vervolgens het bakpoeder, de baking soda, het zout, de gesmolten kokosolie, 4 tl kaneel en het vanille-extract toe aan het mengsel en meng met klopper tot alles goed vermengd is. Leg even opzij.
Schil nu de appels en snijd in kleine blokjes. Verwarm een pan met wat olie over medium vuur, bestrooi de appelblokjes met kaneel en bak kort aan in de pan tot ze wat zachter zijn maar niet uit elkaar vallen. Leg opzij.
Mix nu het pannenkoekendeeg met een staafmixer. Mix een vijftal minuutjes tot het deeg wat homogener is. Controleer de textuur van je deeg. Het deeg mag niet te vast zijn, zodat het niet aan je pollepel blijft kleven bij het uitscheppen maar het mag ook niet de vloeibaar zijn, zodat het deeg niet in je pan uitloopt (zie foto). Is je deeg toch te vast of te vloeibaar? Voeg dan wat extra bloem of melk toe en mix nog even kort.
Haal de bosbesjes uit de diepvries en plaats in een kommetje. Verhit een pan op hoog vuur (wij gebruiken stand 7 op 9) met wat olijfolie. Eens de olie verhit is, verdeel je het pannenkoekenmengsel telkens in de pan en bak je de pannenkoeken per twee of per drie, afhankelijk van de grootte van je pan. Hoe groot je de pannenkoeken wilt maken, kies je zelf!
Giet wat beslag in de pan, eventueel kun je met een lepel het deeg gelijk strijken zodat je een mooie ronde vorm bekomt. Plaats vervolgens wat bosbessen en wat appeltjes op je pannenkoek en draai om eens de onderkant bruin is. Bak ook bruin aan de andere kant.
Blijft bakken tot al je deeg opgebruikt is. Serveer de pannenkoeken met wat griekse yoghurt, vers fruit en/of maple syrup.