Waarom zou je nog een pot pindakaas in de winkel kopen als je het ook zo eenvoudig zelf kunt maken? De pindakaas in de winkel bevat vaak transvetten die ervoor zorgen dat de olie geen laagje gaat vormen. Daarbij bevat industriële pindakaas ook vaak suiker. Gewoon zelf maken dus!
Verhaaltjestijd: Ik heb jarenlang een afkeer gehad van pindakaas door een jeugdtrauma (insert melodramatische muziek). Als kind (met overgewicht) vond ik het heerlijk om de pot pindakaas met de lepel uit te likken. Op een mooie zomerdag had ik die pot naar buiten meegenomen om op de trampoline op te smullen. Toen mijn moeder me naar binnen riep, had ik de pot in het gras verstopt, achter een poot van de trampoline. Wanneer ik terug naar buiten kwam, had ik weer trek in wat pindakaas en nam nog een hap van de pot. Pas toen ik de lepel er voor een tweede keer in wou doppen, merkte ik dat de pot helemaal vol zat met krioelende mieren. Het heeft echt jaren geduurd voor ik weer naar pinda’s kon kijken zonder jeuk te krijgen.
Maar nu mijn trauma verwerkt is, staat er dus standaard een pot verse pindakaas in onze koelkast, klaar om opgelepeld te worden. Trouwens, ook met dit basisrecept kan je eindeloos experimenteren, voeg er eens wat gesmolten chocolade aan toe, of vanille-extract, of vervang de pinda’s eens door geroosterd macadamianoten? De opties zijn eindeloos.
Ingrediënten
450 gram pindanoten
1 el maple syrup
1 tl zout
8-10 el zonnebloemolie
Hiermee kun je zeker 2 lege confituurpotten vullen.
Stappen
Rooster eerst je pindanoten 8-10 minuten in een voorververwarmde oven van 180 °C. Haal pindanoten uit de oven eens ze lichtbruin kleuren. Laat wat afkoelen.
Doe de geroosterde pinda’s in een keukenrobot en voeg hierbij de overige ingrediënten toe.
Verpulver de pinda’s nu. Je zal een fijn gruis bekomen.
Doe alles nu in een kom en blend geduldig fijn met een blender. Hoe langer je blendt, hoe meer de verpulverde noten stilaan een pasta zullen vormen. Zorg er zeker voor dat je niet te lang aan een stuk blendt want dit is erg intensief voor je blender en kan een kortsluiting veroorzaken.
Eens je een pasta bekomen hebt, stop dan een afgesloten pot en bewaar in de frigo.