De start van Dagen Zonder Vlees. Hét ideale excuus om dit heerlijke, plantaardige dessert op tafel te toveren vanavond! Ik kreeg de laatste tijd vaak de vraag hoe mijn dagelijks eetpatroon er ongeveer uitziet. Bij deze een uitgebreid verslag over mijn ongezouten (pun intended) mening op voeding:
Mijn grootste prioriteit is gezondheid en milieu. Dat betekent dat ik sowieso bewerkte producten (met E-nummers, suikers,…) mijd en in mijn dagelijks eetpatroon zo seizoens-gebonden en lokaal mogelijk eet. Maar wat voor mij helemaal primeert, is genieten van voeding. De laatste tijd worden we overstelpt door artikels in de media rond detoxen, vasten, superfoods, rawfood,.. Begrijp me niet verkeerd: ik heb er op zich helemaal niets op tegen. Maar het moment dat ik in de trein naast een groepje meisjes zit die zuinig op de rietjes van hun organisch lunchsapje sippen terwijl ze hun (vaak onhaalbare) streefgewichten als een mantra opzeggen, voel ik dat het tijd is voor verandering.
Natuurlijk is een levensstijl met duidelijk afgebakende regels zoveel gemakkelijker. Dit mag wel. Dit niet. Zo, klaar. Het is stukken gemakkelijker om gewoon nee te zeggen tegen een gigantisch bord spaghetti carbonara dan er een beetje van te eten, tot je voldaan bent, en het dan aan de kant te schuiven. Een gezonde relatie met voeding opbouwen, vergt ontzettend veel doorzettingsvermogen. Oprecht genieten van wat je voorgeschoteld wordt, zonder schuldgevoel achteraf, is een leerproces.
Betekent dit dat ik een “alles met mate” voorstander ben? Zeker niet. Ik ben ervan overtuigd dat bepaalde voedingsstoffen geen meerwaarde toevoegen aan ons lichaam. Geraffineerde suikers en dierlijke transvetten kun je bijvoorbeeld beter vermijden. En verder is het vooral kwestie van naar je eigen lichaam te luisteren: bij welke producten/levensstijl voel ik mezelf goed? Voeding maakt een groot deel uit van ons leven. Zodra je het gevoel hebt dat je levensstijl je sociaal leven of geluk bepaalt, schort er iets. Het is vooral kwestie van een evenwicht te vinden en creatief om te springen met nieuwe recepten en alternatieven te zoeken voor het patroon waaraan je gewend bent. Natuurlijk is dat in het begin ontzettend zoeken en is het heel verleidelijk meteen cold turkey te gaan en van de ene dag op de andere je hele levensstijl om te gooien. Maar gun jezelf vooral om fouten te maken en te zoeken naar een voedingspatroon waar jij gelukkig mee bent.
En voor de nieuwsgierigen; zo ziet een regular day er bij mij ongeveer uit: ‘s morgens begin ik met een portie havermout met amandelmelk, kaneel, appel en een toef pindakaas. Of granola met yoghurt. ‘s Middags hou ik het op gebakken seizoensgroenten met quinoa of een maaltijdsalade. En ‘s avonds eten wij standaard een grote portie in de oven geroosterde groenten met huisgemaakte vegetarische burgers en zoete aardappels.
En natuurlijk is er ook altijd plek voor guiltfree dessert! Het recept hieronder kan je trouwens ook maken met gegrilde banaan. Wil je het ecologischer houden, kan je de ananas ook vervangen door een appel, in de oven gegaard. Dit dessertje maakten we voor een Mexicaanse avond, dan mag het allemaal wel eens wat exotischer. Het ijs maak je beter wel op voorhand en laat je een halfuur ontdooien wanneer je het wil serveren.
Ingrediënten
350 gram bevroren mangostukjes
400 gram kokosroom
sap van 1 limoen
85 gram maple syrup
1 ananas
agavesiroop
Stappen
Pureer de mangostukjes met de kokosroom, limoensap en maple syrup. Stort in een container en plaats in diepvries. Laat het ijs ontdooien wanneer je het wil serveren.
Verhit een grillpan op hoog vuur. Snij de ananas in schijfjes en bestrijk ze met wat agavesiroop.
Eens de pan heet is, schroei de ananas dan lichtjes in de pan. Leg aan de kant.