Krokante quinoa chocolade met geroosterde hazelnoten
Ik ga er niet veel doekjes omheen winden: melancholie striked again. Ik kan het niet laten maar ik heb al de hele week zo’n zin om de films van Bridget Jones op te zetten, met een pak tissues op schoot. Team Darcy, who’s with me? Of het laatste nummer van Adèle op repeat af te spelen met een fles rode wijn. Dus vandaag download ik een goede huilfilm, maak ik een dekenfort en loop ik een hele dag rond in mijn yogabroek en tijgerpantoffels. Omdat het kan. En omdat het moet.
De perfecte snack voor these kind of days, deel ik vandaag met jullie. Want zeg nu eerlijk, wat is een film nu zonder snacks? Voor iedereen die ook een melancholische bui heeft: krokante quinoa chocolade met geroosterde hazelnoten. My new best friend.
Ik gebruikte voor dit recept een pakje witte, geroosterde hazelnoten uit de Delhaize (te vinden bij de noten afdeling). Heb je tijd over en wil je de hazelnoten zelf roosteren? Heel simpel: warm de oven voor op 180°C, plaats de rauwe hazelnoten (nog in hun bruine omhulsel) op een bakplaat en steek in de oven voor een achttal minuutjes. Controleer regelmatig zodat ze niet aanbranden. Eens ze goudkleurig zijn, haal je ze uit de oven en stop je ze in een propere handdoek. Wrijf de hazelnoten in de handdoek. Je zult zien dat de bruine omhulsels zo gemakkelijk verdwijnen. Eens alle omhulsels weggewreven zijn, laat je de hazelnoten eventjes afkoelen voordat je ze grof hakt en aan de chocolade toevoegt. Je huis gaat er in elk geval heerlijk van ruiken.
Ingrediƫnten
250 gram pure chocolade (ik gebruikte 72%)
75 gram hazelnoten (geroosterd of rooster ze zelf, zie uitleg hierboven)
45 gram quinoa
optioneel: 1 tl geraspte gember of 1tl kaneel
Stappen
Pof de quinoa: plaats een lege pot met deksel op hoog vuur; eens de pot wat opgewarmd is, stop je er de quinoa in, zet je het deksel meteen weer op de pot en begin je de pot goed op en neer te schudden. Zoals popcorn zal de quinoa springen. Zet de pot weer heel eventjes op het vuur terwijl je een proper kommetje gaat halen. Haal de pot weer van het vuur en blijf schudden tot je merkt dat de quinoa niet meer aan het poffen is. Stort de quinoa uit in het kommetje.
Smelt de chocolade au bain marie. Voeg hier eventueel de gember en/of kaneel aan toe. Meng ook de gepofte quinoa onder de gesmolten chocolade. Hou nog een klein beetje quinoa over voor de decoratie.
Leg een bakplaat klaar met wat bakpapier op. Stort het chocolademengsel op het bakpapier en strijk de chocolade uit tot je een dunne laag bekomt. Hak de hazelnoten grof. Strooi de hazelnoten en de overige quinoa bovenop de chocolade en druk lichtjes aan in de chocolade.
Laat de chocoladereep hard worden in de koelkast en breek vervolgens in stukken.