Klassieke quiche bevat meestal veel boter en room maar deze variant is er eentje op basis van havermout en zonder lege calorieën!
Hello, voedingsvezels! De korst druk je gewoon zo aan in een ingevette vorm. Geen gevechten meer met plakkerige degen en vuile deegrollen dus! Geen fan van broccoli -seriously, what’s wrong with you? Vervang het gerust door andere groenten! Ideaal als lunch met een slaatje of een kom soep of als brunch op zondagmorgen!
Op zoek naar een vegan optie? Dit recept kan je vegan maken door de geitenkaas weg te laten, het ei in de korst te vervangen door een flaxegg en het eimengsel te vervangen door deze mengeling: 450 gram vaste tofu, 125 gram sojamelk, 1/2 theelepel mosterd, zout, peper, peterselie (naar smaak) en wat basilicum (naar smaak). Mix deze ingrediënten in de blender en giet ze over de broccoli, in plaats van het eimengsel. Controleer na een halfuurtje in de oven of het mengsel vast is. Zoniet, bak het dan nog 5 tot 10 minuutjes langer.
Ik heb de quiche zelf al een paar keer vegan gemaakt maar maak hem liever op de klassieke manier hieronder. Voornamelijk omdat ik er nog niet helemaal aan uit ben waar ik precies sta in het hele
sojadebat. Persoonlijk probeer ik soja wat te mijden omdat er veel controverse rond is. Sommigen zien het als een superfood (goed voor je cholesterol), anderen dan weer als een giftig product.
Soja is in de meeste gevallen genetisch gemodificeerd en studies hebben getoond dat ze je hormonenbalans in gevaar kunnen brengen en zelfs aanleiding kunnen geven tot borstkanker (alleen als je het in erg hoge hoeveelheden eet). Soja bevat namelijk isoflavonen, die fytohormonen aanmaken. Uit studies is gebleken dat fytohormonen de kans op borstkanker aanzienlijk doen stijgen en baby’s die sojaproducten eten, hebben meer kans op groeistoornissen. Betekent dit dat je soja helemaal moet schrappen uit je dieet? Vast niet. Maar consumeer het, net als alles, met mate. In een artikel in De Morgen stond te lezen dat één à twee porties soja per dag perfect passen in een
gezond, gevarieerd voedingspatroon. Belangrijk is wel om te weten dat in 60 tot 70 procent van de voedingsmiddelen in de supermarkt soja zit: toegevoegde sojaolie (dat wél slecht is voor de gezondheid), sojameel,… wordt gebruikt als emulgator of eiwitvuller. Het gevolg van soja in kant- en klare producten is nog niet geweten. De boodschap is dus:
consumeer zo weinig mogelijk kant-en-klaar.
Geloof ook zeker niet alle bronnen op internet (; soja is booming business, dus je zal heel veel verschillende meningen op het internet vinden. Ik mijd soja waar mogelijk, gewoon omdat ik mijn voedingsstoffen uit andere producten haal. Wat is jullie opinie over soja?